Energia w pożywieniu - Portal dla Kobiet

Szukaj
Przejdź do treści

Menu główne:

Zdrowie





ENERGIA UKRYTA W POŻYWIENIU.

Witaminy - ważne biokatalizatory
Witaminy to drobnocząsteczkowe związki organiczne o różnorodnej budowie chemicznej, będące w żywym organizmie biokatalizatorami ważnych dla życia, niekiedy bardzo swoistych reakcji chemicznych. Nasz organizm nie potrafi ich jednak wytwarzać, muszą być zatem dostarczane wraz z pożywieniem lub w nielicznych przypadkach syntetyzowane przez bakterie znajdujące się w przewodzie pokarmowym. I chociaż, znając budowę chemiczną wszystkich wykrytych witamin, jesteśmy w stanie otrzymywać je syntetycznie to jednak te pochodzące z naturalnego źródła - a więc ze świeżego pożywienia - są najlepiej przyswajane przez organizm,
a zatem najskuteczniejsze. Bez bogatego w witaminy codziennego pożywienia nie możemy marzyć o utrzymaniu dobrej kondycji psychofizycznej.


Oto bliższe przedstawienie niektórych witamin, określenie podstawowych funkcji życiowych organizmu,
jakie wspomagają, a także naturalne źródła, z których możemy je otrzymać.

Witamina A - retinol i karoten

Rola w organizmie: warunkuje prawidłowe procesy wzrostu, prawidłowy stan widzenia, prawidłowy stan nabłonka skóry i błon śluzowych, wzmacnia odporność na różnego rodzaju infekcje.

Objawy niedoboru:
zła adaptacja oka do widzenia o zmroku, nadmierna suchość i rogowacenie skóry, pieczenie pod powiekami, suchość w gardle, mała odporność na różnego rodzaje infekcje, zmniejszenie wydzielania się kwasów żołądkowych.

Właściwości:
bardzo wrażliwa na utlenianie i światło, ginie w procesie jełczenia tłuszczu, w podwyższonej temperaturze i w trakcie suszenia.

Produkty bogate w witaminę:
tran, wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, nerki, żółtka jaj, masło, śmietana, sery tłuste,
mleko w proszku, mleko pełne.

Produkty bogate w prowitaminę:
marchew, zielona pietruszka, zielony koperek, szpinak, rzeżucha, kapusta, kalarepa, sałata, dynia, jarzębina, pomidor, kiełki żytnie.

Witamina B1 - tiamina

Rola w organizmie: usprawniając mechanizmy energetyczne wspomaga spalanie węglowodanów i cukrów, jest zatem niezbędna
w procesie trawienia i przyswajania pokarmów, warunkuje prawidłowy stan włókien nerwowych.

Objawy niedoboru:
zapalenie wielonerwowe zwane popularnie zapaleniem "korzonków nerwowych", nerwowość, łatwe męczenie się, brak łaknienia.

Właściwości:
wrażliwa na alkalia i gotowanie.

Produkty bogate w witaminę:
kiełki pszenicy, drożdże piwne, drożdże piekarskie, otręby pszenne, chleb razowy, płatki owsiane, kasza gryczana nie prażona, makaron, żółtko jaja, koperek zielony, groch, kalafior.

Witamina B2 - ryboflawina

Rola w organizmie: podobnie jak witamina B1 wspomaga spalanie cukrów; bierze udział w oddychaniu tkankowym, tworząc
w połączeniu z białkami wiele enzymów niezbędnych do transportu tlenu; jest niezbędna w syntezie hemoglobiny.

Objawy niedoboru:
zaburzenia przemiany białek, zahamowanie wzrostu, zmiany łojotokowe skóry, pękanie śluzówki w kącikach ust i na wargach, niedokrwistość, dychawica oskrzelowa, światłowstręt.

Właściwości:
wrażliwa na alkalia i światło.

Produkty bogate w witaminę:
wątroba wieprzowa, wątroba wołowa, drożdże piwne, kiełki pszenicy, ryby, jaja, ser biały, chleb razowy, pieczarki, szpinak, rzeżucha ogrodowa.

Witamina B12 - kobalamina

Rola w organizmie: pobudza wzrost komórek, szczególnie zaś przyspiesza dojrzewanie komórkowych składników krwi (erytrocytów); odgrywa ważną rolę w prawidłowym działaniu systemu nerwowego.

Objawy niedoboru:
niedokrwistość, zmiany degeneracyjne w układzie nerwowym, zmiany zapalne języka.

Właściwości:
wrażliwa na tlen.

Produkty bogate w witaminę:
wątroba wieprzowa, wątroba wołowa, drożdże piekarskie, mleko, ryby, żółtko jajka.

Witamina H - biotyna

Rola w organizmie: potrzebna w przemianie białkowej, stanowi czynnik wzrostu, działa na metabolizm tłuszczu i komórek skóry.

Objawy niedoboru:
łuszczenie się naskórka, zmiany łojotokowe skóry, objawy szybkiego męczenia się.

Właściwości:
mało wrażliwa na czynniki zewnętrzne, unieczynniana przez awidynę z surowych jaj.

Produkty bogate w witaminę:
wątroba wieprzowa, wątroba wołowa, drożdże, kiełki przenicy, żółtko jajka, mleko, grzyby, groch, kalafior, szpinak.

Witamina PP -niacyna

Rola w organizmie: jej składnikiem grupy czynnej enzymu biorącego udział w każdej komórce w prawidłowym przebiegu reakcji utleniania i redukcji, niezbędna dla prawidłowego działania układu nerwowego.

Objawy niedoboru:
neurastenia, drażliwość, osłabienie, brak łaknienia, bezsenność, różnego rodzaju zmiany skórne.

Właściwości:
mało wrażliwa na czynniki zewnętrzne.

Produkty bogate w witaminę:
wątroba wieprzowa, wątroba wołowa, drożdże, otręby przenne, kiełki pszenicy, drób, szynka, ryby.

Witamina C - kwas askrobinowy

Rola w organizmie: witamina czynna w procesach utleniania i redukcji, jest czynnikiem odpornościowym i odtruwającym, aktywizuje działanie enzymów, warunkując syntezę włókien tkanki łącznej, przyspiesza gojenie się ran.

Objawy niedoboru:
opóźnione gojenie się ran, kruchość naczyń krwionośnych, co powoduje m.in. pękanie naczyń włoskowatych, krwawienie dziąseł, gnilne zapalenie dziąseł (szkorbut), odsłonięcie przyzębnej (paradentoza), skłonność do przeziębień i nieżytów dróg oddechowych, brak odporności na zakażenia, szybkie męczenie się, różnego rodzaje bóle występujące przede wszystkim
w kończynach.


Właściwości:
wrażliwa na utlenianie, alkalia i gotowanie.

Produkty bogate w witaminę:
dzika róża, liść pietruszki, czarne porzeczki, cytryny, kapusta, pomidory, ziemniaki (gotowane w łupinach), szczaw, liście rzepy, jeżyny, jabłka, kalafior, kalarepa, chrzan, maliny, koperek, czarna rzodkiew, truskawki, owoce głogu.

Witamina D - kalcyferol

Rola w organizmie: warunkuje prawidłową gospodarkę wapniem i fosforem oraz prawidłową mineralizację kości.

Objawy niedoboru:
u dzieci- krzywica, u dorosłych - słabnięcie struktury kości i rozwijanie się tzw. ich rzeszotowacenia, dającego często bóle podobne do reumatycznych.

Właściwości:
mało wrażliwa na temperaturę i światło.

Produkty bogate w witaminę;
tran, śledzie, ryby morskie, masło, śmietana, wątroba wieprzowa, wątroba wołowa, mięso, jaja.

Witamina E - tokoferol


Rola w organizmie: jest niezbędna podczas syntezy hormonów genadotropowych w przysadce mózgowej, uczestniczy
w procesach utleniania i redukcji, wpływa na metabolizm naszych mięśni.

Objawy niedoboru:
zmniejszona płodność lun nawet niepłodność, zmiany w mięśniach i układzie nerwowym.

Właściwości:
wrażliwa na działanie tlenu i promieni pozafiołkowych, rozkłada się podczas jełczenia tłuszczu.

Produkty bogate w witaminę:
warzywa zielone, kiełki pszenicy, olej sojowy, olej słonecznikowy, płatki owsiane, orzechy laskowe, masło, margaryna, kukurydza.

Witamina K - filochinon

Rola w organizmie: bierze udział w krzepnięciu krwi i utlenianiu biologicznym.

Objawy niedoboru:
przy niedoborze tej witaminy występuje niedokrzepliwość lub niekrzepliwość krwi obserwujemy zmniejszenie wytrzymałości ścian naczyń krwionośnych.

Właściwości:
wrażliwa na alkalia i promienie pozafiołkowe.

Produkty bogate w witaminę:
otręby pszenne, kalafior, szpinak, kapusta, ziemniaki, pomidory, masło, sałata, żółtko jaja, truskawki.


 
Copyright 2016. All rights reserved.
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego